MAART 2023 IS HET VIJFENDERTIG JAAR GELEDEN DAT DE AMERIKAANSE ROCKBAND TOTO NA EEN AANTAL MAGERE JAREN WEER KOPLOPER WERD IN DE INTERNATIONALE HITLIJSTEN. HET ALBUM ‘THE SEVENTH ONE’ EVENAARDE IN 1988 DE VERKOPEN VAN HET ZES JAAR EERDER VERSCHENEN ‘TOTO IV’. EEN SUCCES DAT WERD BEREIKT DOOR HET SCHRIJVEN VAN STEENGOEDE NUMMERS EN HET BESLUIT OM DE PRODUCTIESUPERVISIE VAN ‘THE SEVENTH ONE’ OVER TE DRAGEN. MUSICOPHILIA.NL DUIKT IN DE GESCHIEDENIS VAN TOTO’S TWEEDE EN TEGELIJK LAATSTE HITALBUM UIT HUN LANGE CARRIÈRE.

TUSSEN VIER EN ZEVEN

Wanneer Toto de studio induikt voor de opvolger van het met Grammy Awards bekroonde ‘Toto IV’ uit 1982, is de bandsamenstelling gewijzigd. Bassist Mike Porcaro heeft de plek ingenomen van David Hungate [die van dat basloopje in ‘You’re The One That I Want’ van John Travolta & Olivia Newton John] en Fergie Fredriksen is de nieuwe zanger ten koste van de onhandelbare Bobby Kimball. Van het nieuwe Toto verschijnt in 1984 ‘Isolation’. Een ijzersterk album dat pittiger en heavier klinkt dan zijn voorganger. Door allerlei omstandigheden flopt ‘Isolation’. Voor meer info over dit debacle: https://musicophilia.nl/de-zwarte-schijf-toto-isolation/

Fredriksen pakt zijn biezen na de dramatische promotietournee. De nieuwe Toto-zanger wordt de roodharige Joseph Williams. Hij is de zoon van vermaard filmmuziekcomponist John Williams en een bekende van gitarist Steve Lukather. Lukather speelde in 1982 mee als sessiemuzikant op Williams’ titelloze debuutalbum. Op verzoek van platenmaatschappij CBS Records grijpt men voor het nieuwe album ‘Fahrenheit’ terug naar de gedestilleerde softrock van ‘Toto IV’. Voor extra aanzien doen de zwaargewichten Don Henley, Michael McDonald, Amin Bhatia en niemand minder dan Miles Davis mee aan de opnames.

Toto in 1986: Steve Porcaro, David Paich, Jeff Porcaro, Joseph Williams, Steve Lukather, Mike Porcaro

‘Fahrenheit’ verschijnt in 1986 en scoort qua verkoopcijfers beter dan ‘Isolation’, maar een uitgesproken kassucces wordt het niet. Van de afgekoppelde singles wordt alleen de door Lukather gezongen ballade ‘I’ll Be Over You’ een evergreen. ‘Till The End’ [met in de videoclip Paula Abdul] flopt, ‘Without Your Love’ bereikt enkel in Amerika plek 38 en ook naar het alleen in Nederland uitgebrachte ‘Lea’ kijkt niemand om.

Toto voelt de hete adem van CBS Records in de nek. De platenmaatschappij wil hun investeringen eindelijk eens terugzien en als het even kan in grote zakken geld. Toetsenist Steve Porcaro zegt zijn lidmaatschap op en wil alleen nog als sessiekracht bij Toto betrokken worden.

HET MAKEN VAN ‘THE SEVENTH ONE’

Drummer Jeff Porcaro komt op het lumineuze idee om voor het nieuwe album de productiewerkzaamheden nadrukkelijk te verdelen. Hij klopt aan bij Little Feat-pianist Bill Payne en allround technicus/producer George Massenburg. Lukather heeft goede ervaringen met Massenburg en ziet geen reden om dat idee te verwerpen. De andere bandleden stemmen ook in, want ook voor hun zijn de Payne en Massenburg geen onbekende namen.

Het productie-duo brengt een sterk gevoel van focus en verantwoordelijkheid over op de bandleden zoals zij dat nog nooit hebben ervaren. Een stimulans die zich vertaalt zich in het schrijven van fantastische liedjes vormgegeven in een uitgebalanceerd rockgeluid. Gastmusici lopen weer in- en uit. Billy Payne herinnert zich de goede samenwerking met Linda Rondstadt en draagt haar aan als mede-zangeres voor de ruige rocker ‘Stay Away’ die oorspronkelijk bestemd was voor Cher. Tussen de opnamesessies door doen de Toto-leden mee aan de vijfde soloplaat ‘In The City Of Angels’ van Yes-zanger Jon Anderson. Die is bereid om zijn achtergrondvocalen te lenen voor ‘Stop Loving You’. Steve Lukather haalt zijn maatje Randy Goodrum weer van stal om het succes van ‘I’ll Be Over You’ dunnetjes over te doen. Dat lukt met de prachtballades ‘Anna’ en ‘These Chains’.

Linda Rondstadt en Jon Anderson in 1988

‘Mushanga’ is, net als ‘Africa’, gebaseerd op toetsenist David Paich’ fascinatie voor exotische oorden. Samen met Jeff Porcaro schrijft hij een nummer over een journalist die op hetzelfde moment begeesterd als ontroerd raakt door een meisje in een Afrikaanse sloppenwijk. Het dramatische ‘Only The Children’ is één van de vele Toto-nummers waarop Williams bewijst wat voor fantastische zanger hij is. Met ‘You Got Me’ laat Toto zich van de groovy kant horen.

Wanneer de opnamesessies ten einde lopen, adviseert Massenburg om het album af te sluiten met een rocker van epische proporties. Paich, Lukather en Williams zetten zich aan tafel met songschrijver Jimmy Webb [‘McArthur Park’] waaruit ‘Home Of The Brave’ ontstaat. Een zeven minuten durende progrocker waarop elk bandlid het beste in zichzelf naar boven haalt en dat uitgroeit tot een fan-favoriet.

SUCCES

Het besluit van Jeff Porcaro werpt zijn vruchten af. ‘The Seventh One’, waarvan de titel verwijst naar het zevende Toto-album, wordt net zo’n bestseller als ‘Toto IV’. In Japan en overal in Europa bereikt het de top 10 van albumlijsten. De singles ‘Stop Loving You’ en ‘Pamela’ worden wereldhits met in hun kielzog het exotische ‘Mushanga’. De vierde single, het ijzersterke ‘Straight For The Heart’, doet niets.

In Amerika blijft het succes achter. In hun thuisland heeft Toto het altijd moeten afleggen tegen label- en genregenoten Journey en Survivor. Het knap geproduceerd album blijkt ook uitermate geschikt voor een destijds nieuwe geluidsdrager: de compact disc. Dat geeft de verkopen een extra boost. Voor cd-singles wordt met toevoeging van remixversies en Toto-klassiekers handig gebruikt gemaakt van de digitale opslagcapaciteit. De maxi cd-single van ‘Stop Loving You’ bevat als extraatje het nummer ‘The Seventh One’ dat niet op het album terechtkwam. Zo gek is dat niet. Het groovy nummer lijkt op een veredelde jamsessie waar muziek en tekst net zo weinig om het lijf hebben als een naaktlopende treinconducteur. In Japan is het een bonustrack op de cassette en cd-uitgaves van ‘The Seventh One’.

‘Stop Loving You’ maxi cd-single

NASLEEP

Toto staat weer aan de top van de muziekwereld en CBS Records ziet hun investeringen eindelijk weer winstgevend worden. Lang duurt het feest helaas niet. Tijdens de wereldtournee laat Joseph Williams’ zangcapaciteit sterk te wensen over vanwege een tumultueus nachtleven vol drank en drugs. Na de tournee komt hij op straat te staan. Zijn vervanger wordt Jean-Michel Byron. Een vreemdsoortige combinatie van wijlen Renè Klijn en Michael Jackson die uitsluitend te horen is op vier nieuwe nummers voor de verzamelaar ‘Past To Present 1977-1990’. De totaal misplaatste Byron moet snel het veld ruimen. Vlak na de opnames van het ruige ‘Kingdom Of Desire’, waar Lukather de leadzang voor rekening neemt, overlijdt Jeff Porcaro onverwacht op 05 augustus 1992. Simon Phillips wordt voor lange tijd de nieuwe drummer.

Porcaro’s overlijden is niet de enige rampspoed die de band overkomt. Op 15 maart 2015 overlijdt bassist Mike Porcaro aan de gevolgen van ALS. Toto’s veerkracht is onverwoestbaar en door het maken van prima albums en uitgebreide tournees blijft hun carrière constant. In 2018 wordt het 40-jarig jubileum groots gevierd met een wereldtournee, de collectors box ‘All In’, en de verzamelaar ’40 Trips Around The Sun’. Maar zo succesvol als in 1988, zou het nooit meer worden.

Michel Scheijen

(Visited 382 times, 1 visits today)

Geef een reactie