IN AUGUSTUS 2023 LEVERDE ZANGER EDWARD REEKERS MET HET CONCEPTALBUM ‘THE LIBERTY PROJECT’ EEN IMPOSANT WERKSTUK AF DAT GERUST ALS ZIJN MAGNUS OPUS KAN WORDEN BESCHOUWD. EEN KEUR AAN SESSIEMUZIKANTEN WERKTEN MEE AAN HET SUCCESVOLLE PROJECT DAT NU LIVE EEN VERVOLG KRIJGT LANGS DIVERSE NEDERLANDSE POPPODIA. AAN DE VOORAVOND VAN DE CONCERTREEKS HAD DE VOORMALIG KAYAK-ZANGER NOG TIJD OM MUSICOPHILIA.NL TE WOORD TE STAAN OVER DE INS EN OUTS VAN ZIJN MEESTWERK.

Edward Reekers/Foto: Melody Reekers

Het verhaal van ‘The Liberty Project’ heeft veel overeenstemming met de maatschappelijke crisis die COVID-19 teweeg bracht. Maar niet alles slaat terug op die periode. Was u al eerder met het project bezig en heeft u crisis er naderhand bij betrokken?

“Het hoofdthema van het verhaal is dat de geschiedenis zich herhaalt, maar dat we er niet van leren. In een paralelle wereld speelt de rest van het verhaal zich af. Het heeft zeker raakvlakken met onze wereld, maar is daar geen kopie van. Natuurlijk heeft de COVID-19 een grote impact gehad op onze samenleving en dus ook op mij. Er zijn vele aspecten uit onze wereld van invloed geweest op het beeld dat ik heb geschetst in ‘The Liberty Project’.”

Welke aspecten zijn dit zoal?

“Ik laat verschillende groepen aan het woord die in de door mij geschetste samenleving een rol spelen. Politici, doktoren en wetenschappers, journalisten, gelovigen en ongelovigen. Deze wereld is geen kopie van onze wereld maar heeft wel een aantal overeenkomsten zodat je af en toe een soort spiegel voorgeschoteld krijgt.”

Had u vooraf een selectie gemaakt van vast en gastmuzikanten die u erbij betrokken wilde hebben?

“Nou, ik had wel een ‘verlanglijstje’. Mark Lennon van Venice is al heel lang een goeie vriend en ik ben een grote fan van zijn stem en manier van zingen. Hij heeft het stuk dat hij zingt ‘Turn To Us, Learn From Us’ in Amerika ingezongen. Harry Sacksioni ken ik wat minder lang, maar wij zijn in korte tijd hecht bevriend geraakt. Zijn solo in ‘Two Lifetimes’ is hemels en onze samenwerking was grandioos. Steve Hackett heb ik ooit ontmoet toen zowel hij als ik aan het opnemen waren in de Wisseloord Studios in Hilversum. De hernieuwing van het contact met hem is tot stand gebracht door Arie Verstegen van De Boerderij in Zoetermeer. Arie heeft mij veel geholpen met dit project.”

Mark Lennon en Harry Sacksioni

Wat heeft Arie Verstegen zoal voor het project betekent?

“Arie heeft mij met raad en daad terzijde gestaan. Hij heeft ook het contact met platenmaatschappij Mascot tot stand gebracht. En gaandeweg het project heeft hij mij ook van advies voorzien.”

Een conceptalbum heeft nogal wat voeten in de aarde. Eerst een verhaal, dan de muziek. Hoe ging u te werk en kreeg u hulp bij het schrijven/componeren?

“Ik ben gewoon begonnen met schrijven van nummers. Aangespoord door mijn dochter Melody ging ik na het eerste nummer door met schrijven. Toen ik zo’n vier tot vijf stukken af had, begon het verhaal zich eigenlijk als vanzelf te openbaren. Er kwam een soort tsunami aan muzikale en tekstuele impulsen over mij heen zoals ik dat nog nooit heb meegemaakt. Ik schreef over het algemeen eerst de muziek en daarna pas de teksten. Altijd ’s nachts, omdat het dan lekker stil is en je niet wordt gestoord door je telefoon en zo. Daarna heb ik van alle stukken zeer gedetailleerde demo’s gemaakt die we bij de definitieve opnames als uitgangspunt hebben gebruikt. Alle solozang van mijzelf heb ik bijvoorbeeld thuis opgenomen.”

Edward en zijn vleugelpiano/Foto: Melody Reekers

Ging met de release ‘The Liberty Project’ een lang gekoesterde wens in vervulling en bent u liefhebber van conceptalbums zoals ‘The War Of The Worlds’, ‘Tommy’ etc.?

“Ik was blij dat ik in een periode waarin ik eigenlijk niks kon doen, toch een ‘zinvolle’ invulling van mijn tijd had gevonden. Het begon dus eigenlijk als een soort zelftherapie. Ik ben er nooit vanuit gegaan dat er ook een plaat van zou komen, laat staan dat ik verwacht had dit ooit live te zullen gaan uitvoeren. Het idee van een conceptalbum heeft mij altijd wel aangesproken, maar was voor mij geen voorwaarde toen ik begon met schrijven.”

Het artwork van George Grie is magnifiek en samen het logo van Gustavo Sazes is het een typsich prog artwork geworden. Hoe kwam het dat u voor dit artwork en kunstenaars koos?

“Ik ben eigenlijk gewoon gaan zoeken op internet. Daar kwam ik werk van George Grie tegen waar ik zeer van onder de indruk was. Gustavo Sazes werd mij aanbevolen door een vriend. De contacten met beide kunstenaars waren zeer prettig en zij hebben beiden een geweldige bijdrage geleverd aan het gehele concept.”  

U gaat het album live uitvoeren op verschillende podia. Was dat de logische tweede stap of wachtte u eerst het succes af?

“Op zich is dit een logische tweede stap maar, zoals gezegd, niet een stap waarvan ik van tevoren al wist dat ik die zou gaan zetten. Ik ben ontzettend blij en ook enorm trots dat ik een geweldige groep muzikanten en vocalisten om me heen heb weten te verzamelen die allemaal stuk voor stuk zeer goed zijn in wat ze doen en daarnaast ook nog eens fantastische mensen zijn waarmee het heerlijk is om te werken!”

De cast van The Liberty Project Live

Ik neem aan dat er de nodige voorbereidingstijd aan vooraf gaat voordat dit liveproject goed en wel live gerealiseerd kan worden. Kunt u daar iets over vertellen?

“Je wilt niet weten hoeveel uren, dagen, weken, ja zelfs maanden werk hieraan vooraf zijn gegaan. Gelukkig heb ik enorm veel hulp gehad van Mark Bogert. Hij is niet alleen van het begin af aan betrokken geweest als gitarist maar heeft ook fantastische bijdragen geleverd aan de visuele aspecten van de liveshow. Hij heeft er nog meer tijd ingestoken dan ik. Zonder hem was ik verloren geweest! Maar het is nu dan ook alles bij elkaar echt een evenement geworden, een volwaardige beleving! Ik mag wel zeggen: een streling voor het oor én oog. Ik ben er heel trots op.”

Creatieve duizendpoot en gitarist Mark Bogert

Veel musici die op het album te horen zijn, gaan ook mee op tournee. Was dat uw intentie of liepen hun agenda’s toevallig parallel met die van u?

“Ik wilde wel zoveel mogelijk mensen op het podium die op het album hebben gespeeld. Met Steve Hackett, Mark Lennon en Harry Sacksioni is dat natuurlijk niet te realiseren maar Mark Bogert [gitaar[, Johannes Adema [bas] en natuurlijk mijn lieve zangvriendin Cindy Oudshoorn zijn er wél bij en daar ben ik enorm blij mee!”

Tot nu toe zijn er vijf concertdata. Komen daar in de toekomst nog nieuwe data bij? 

“Wat mij betreft graag! Eerst maar eens zien hoe het publiek hierop reageert. Mocht daar aanleiding voor zijn dan zou deze voorstelling wat mij betreft ook het theater in mogen. Voorlopig ben ik blij en dankbaar dat ik met mijn eigen muziek live kan gaan spelen.”

Heel veel dank voor uw tijd en moeite.

Michel Scheijen

Liveshows:

03 mei De Pul, Uden/10 mei Bibelot, Dordrecht/17 mei P60, Amstelveen/18 mei Dru, Ulft/19 mei De Vorstin, Hilversum

www.edwardreekers.com

(Visited 343 times, 1 visits today)

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Rob Bieckmann

  Mooi interview hoor.
  Wie Edward kent hoort het hem zeggen als je deze tekst leest.
  In Ulft gaan we zijn Project zien en vooral horen. Het origineel uit 2023 hebben we al eens gehoord en gezien.
  De CD en LP zijn een echte aanrader.

  1. Michel

   Hallo Rob,

   Bedankt voor je reactie. Omdat het optreden in Venlo werd geannuleerd, moet ik het spektakel missen. Ik hoop op een nieuwe kans hier ergens in het zuiden.

   Alle goeds,

   Michel

Geef een reactie