Presentator Jürgen van de Berg is bezig aan zijn laatste week bij NPO Radio 1. Hij stapt over naar omroep MAX. Best jammer. Elke doordeweekse ochtend was hij tussen 06:00uur en 07:00uur degene die mij met nieuws, interviews en analyses bijstond onderweg naar mijn werk. Zijn aangename stem was een baken van rust tussen het lachgeklepper op NPO Radio 2 en het kinderlijk Limbo-chauvinisme op L1 Radio. In zijn vraaggesprekken ging ‘ie voor diepgang waar hij, gezien het vroege tijdstip, altijd afzag van overdrijven.

Jürgen van den Berg in de NPO Radio 1 Studio

Even voor half zeven draaide Jürgen altijd een plaatje uit eigen tas. Zijn keuze was wat ik noem ‘Nederlands correct’: soul, indie-rock, en minimaal twee keer per week een lied van een getormenteerde singer/songwriter wiens vader er met een ander vandoor ging, de moeder zich uit verdriet dooddronk en hij/zij als een gitaar spelende junkie in een vervallen Amerikaans fabrieksstadje moest zien te overleven totdat hij/zij werd ontdekt door een bareigenaar die bevriend was met een producer. Met zo’n achtergrond gaat bij Nederlands correct al bij voorbaat de duim omhoog.

Soms draaide Jürgen wel eens wat ‘hip’ elektronisch. Nee, dan moet je niet denken aan Jean-Michel Jarre, Lyra Pramuk of Depeche Mode. Jürgen koos iets in de trend van ‘Blinded By The Light’ van The Weeknd. Nummers waar, net als de uitvoerende, direct na Lowlands de houdbaarheidsdatum verloopt. Tenminste, dat idee heb ik.

In plaats van te ergeren aan zijn keuze zat ik grinnikend achter het stuur. Dat er steeds uit hetzelfde vaatje werd getapt, is het bewijs dat Nederlands correct helemaal niet zo eigenzinnig progressief is als wordt beweerd.

Twee weken geleden gebeurde er iets opmerkelijks. Jürgen draaide een plaatje van iemand met een hees stemgeluid dat herinnerde aan Bryan Adams. De Canadese rocker die in de jaren ’80 top was, maar het volgende decennia betere zwart-wit foto’s dan plaatwerk maakte. Omdat ik die ochtend iets later in de auto stapte, had ik de aankondiging gemist. Achteraf bleek het inderdaad Bryan Adams te zijn.

Bryan Adams 2021

Ik was met stomheid geslagen! Wat bezielde Jürgen om voor Bryan Adams te kiezen? Zijn vele rock hits en aanstekerballades passen totaal niet bij Nederlands correct. Was Jürgen seniel? Had ‘ie gezopen? Zat ‘ie stiekem aan de drugs? Ik dacht er de hele dag over na.

Drie dagen daarna later hoorde ik het nieuws van Jürgens overstap naar omroep MAX. Mysterie opgelost. Met de keuze voor Bryan Adams plooide hij zich al een beetje naar het format van zijn nieuwe werkgever. Superstoer, als je het mij vraagt. Omroep MAX staat namelijk voor oud, kalm, modaal en niet snel, eigenwijs, trendy. Van Nederlands correct naar incorrect burgerlijk. Ook daar is moed voor nodig. Ik wens Jürgen een succesvolle loopbaan bij omroep MAX.

Michel Scheijen

(Visited 107 times, 1 visits today)

Geef een antwoord