DE NEDERLANDSE NEOPROGBAND KNIGHT AREA WERD IN 2004 OPGERICHT DOOR TOETSENIST GERBEN KLAZINGA. INMIDDELS HEEFT DE BAND IN BINNEN- EN BUITENLAND EEN PRIMA REPUTATIE OPGEBOUWD MET MOOIE ALBUMS EN SPETTERENDE LIVEOPTREDENS. HET CONCEPTALBUM ‘D-DAY’ UIT 2019 KREEG LOVENDE KRITIEKEN, MAAR COVID-19 TROK EEN STREEP DOOR DE UITGEBREIDE TOURNEE. DE BAND GING NIET BIJ DE PAKKEN NEERZITTEN EN GING WERKEN AAN HET VERVOLG OP ‘D-DAY’. ER IS NAMELIJK NOG ZOVEEL TE VERTELLEN. GERBEN KLAZINGA LICHT EEN TIPJE VAN DE SLUIER.

Hoe is het met je, Gerben? We kunnen er niet omheen dat het een vreselijke tijd is voor muzikanten die niets liever doen dan live spelen, toch?!

Het zijn moeilijke tijden, inderdaad. Gelukkig kan ik me vermaken met componeren van nieuwe muziek. Dat er steeds concerten werden afgezegd en doorgeschoven, was echt niet leuk.”

Gerben Klazinga

In februari verschijnt het nieuwe Knight Area-album. Een voorproefje kregen we al met de single/videoclip ‘I Believe’. Waarom een vervolg op ‘D-Day’ uit 2019?

“We vonden dat zowel tekst als muzikaal ‘D-Day’ nog niet klaar was. De geestelijke nasleep van veel soldaten die een zwaar leven hebben met de vreselijke beelden op hun netvlies. Dit zijn onderwerpen waar je passende muziek bij kan componeren. Daarnaast waren we net met de ‘D-Day’-tournee gestart toen Covid kwam. Gezien we in Coronatijd door wilden gaan met een nieuw album, ligt het ook niet voor de hand om een heel nieuw onderwerp aan te snijden. Het resultaat is dat we weer verder kunnen met eerste ‘D-Day’-tour en begin 2022 twee shows aan elkaar kunnen zetten.”

*Sprak je vooraf met veteranen om op die manier een concreet beeld te krijgen over datgene waarover je gaat componeren?

“Ikzelf hou me vooral bezig met de muziek. Drummer Pieter van Hoorn en zanger Jan-Willem Ketelaers hebben inderdaad gecommuniceerd met veteranen. Pieter is trouwens zelf veteraan. Daarnaast zijn we met de hele band in 2019 naar Normandië geweest voor een videoclip, maar ook voor verdere verdieping van wat er heeft plaatsgevonden. Ook de persoonlijke situatie van strijders.”

In wat voor opzicht zal ‘D-Day II’ verschillen van het eerste deel?

Tekst en muziek zijn in het algemeen meer divers. Het album opent met een 8 minuten lange Genesis-achtige song.”

Wat is de releasedatum ‘D-Day II’?

Het album verschijnt op 25 februari 2022. Op zondagmiddag 13 maart is er een releaseshow in Luxor Live Arnhem.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Tourposter-1024x1024.jpg

Jullie eerste drie, vier albums klinken behoorlijk anders dan de albums vanaf ‘Hyperdrive’ uit 2014. Voorheen waren de albums een verlengde van de klassiek-romantische prog van Genesis. Wat bracht jullie ertoe om heavier te gaan klinken? Viel dit samen met de komst van oudgediende Peter Vink en de klassiek getraind gitarist Mark Bogert?

“Je slaat de spijker op z’n kop. Nieuwe bandleden, andere muziek. Af en toe komt de oude en nieuwe stijl bij elkaar zoals bij de nummers ‘Hypnotised’, ‘Heaven and Beyond’ en ‘The Enemy Within’ van onze albums ‘Hyperdrive’, ‘Heaven and Beyond’ en ‘D-Day-The final Chapter’. Mark Bogert is een heerlijke rock/metal gitarist die niet vies is van mooie melodieën. Hij heeft een flink aandeel in het componeren van de muziek. Peter Vink is met z’n steady , ondersteunde basspel ook verantwoordelijk voor het wat zwaardere geluid.”

Peter heeft ook de nodige ervaring in de muziekbusiness. Is hij een soort van coach voor jullie?  

“Peter heeft een ton aan ervaring in de muziek business. Sinds zijn toetreden in Knight Area hebben we veel van hem geleerd over hoe een professionele band werkt. We werken nu met getalenteerde mixers, studio technici, tourmanagers en platenmaatschappijen zodat de band zich 100% met de muziek kan bezighouden.

Knight Area v.l.n.r: Gerben Klazinga, Peter Vink, Jan-Willem Ketelaers, Mark Bogert, Pieter van Hoorn

Vanaf het debuut ‘The Sun Also Rises’ uit 2004 heeft Knight Area een constante carrière. In de huidige periode is het, zeker voor progbands die geen airplay op grote radiostations krijgen, verdomd moeilijk om te overleven. Hoe houden jullie jezelf in stand?

“We kunnen in lijstjes zien dat NPO Radio 1 ons met enige regelmaat draait. Alle beetjes helpen. Kees Baars is ook een groot fan. We doen het goed als band, omdat we tussen onze fans staan en niet erboven. We blijven volhouden en hebben inmiddels flink wat cd’s en dvd’s uitgebracht. Live proberen we uniek uit de kast te komen met attributen en trommeljongens en zo.”

NPO Radio 1 draait Knight Area? Leg dat eens uit!

“NPO Radio 1 draait inderdaad Knight Area. Er valt niet veel uit te leggen. Ze hebben ons ergens opgepikt en vonden het mooi. Ik zou niet weten hoe het anders is gegaan.”

Waarom vertrokken jullie een aantal jaar geleden bij het Amerikaanse Lasers Edge-label? Slecht ervaringen? De package van de albums die jullie daar uitbrachten, was tiptop. Jullie stonden in die tijd ook op NEARfest in Pennsylvania.

“Eerlijk gezegd was het lastig werken met een platenmaatschappij zo ver van huis. Daarnaast werd het vanwege de waarde van de dollar financieel minder interessant. We zijn heel tevreden met onze huidige maatschappij Butler Records, een dochteronderneming van Bertus Distributie. Butler is gevestigd in Capelle a/d IJssel. Dat is bij ons om de hoek.”

Wat doe je naast je het spelen van keyboards en de ‘first knight’ van Knight Area zijn?

“Ik ben al lang niet meer the first knight. Ha! Ha! O.k., ik richtte de band 17 jaar geleden op, maar vandaag de dag zijn alle bandleden even belangrijk. We werken met filmbeelden tijdens onze concerten. Hoewel ik het niet alleen doe, houd ik me met het bewerken van die films ook graag bezig.”

Tony Banks is je favoriete toetsenist, toch? Waarom niet Rick Wakeman of Jordan Rudess?

“Het heeft te maken met waar je als kind het eerste mee in aanraking komt. Mijn oudere broer draaide Genesis toen ik 10 jaar was. Ik was meteen verkocht en wilde spelen zoals Tony Banks. Later ging ik een boek met notenschrift van het album ‘Seconds Out’ aanschaffen om te kijken hoe hun muziek in elkaar zat. Persoonlijk vind ik Rick en Jordan geweldig, maar voor mij iets te druk. Tony is meer mellowin z’n spel. Daar houd ik van.”

Bedankt voor je tijd, Gerben.

Michel Scheijen

www.knightarea.com

(Visited 277 times, 1 visits today)

Geef een reactie