Kan het mooier nu Floor Jansen in het voorprogramma staat van Metallica komende zaterdag in de Johan Cruijff Arena? Als iemand zo’n eervolle kans verdient, is zij het wel.

Ik wil niemand op de tenen trappen en waarschuw dat sensitive readers beter kunnen stoppen met lezen. Maar we werden de afgelopen jaren geïndoctrineerd, zo niet mishandeld door een legioen Maantjes, Maaike’s, Wende’s, Eefje’s, Marieke’s, Froukje’s en Davina’s. Was het niet een getroebleerd gitaarzangeresje, dan was het wel een kleinkunst-griet met een artistiek verpakte boodschap of een Pink-kloon die op Circuit Zandvoort het Wilhelmus zong alsof ze op schoolreisje was. Het hield maar niet op!

Help! Hoeveel moeten er nog komen?

Tussen al die pseudo-intellectuele shit en commerciële meuk is Floor Jansen een godsgeschenk. Ja, ik weet donders goed dat ik als metalliefhebber voor eigen parochie preek. Maar de band waar ze tegenwoordig deel van uitmaakt [Nightwish] of waar ze in het verleden frontvrouw van was [After Forever en ReVamp], staan toevallig niet in mijn platenkast. Ik geniet al jaren van haar bijdragen aan de metal-opera’s en andere projecten van Arjen Lucassen waar ze sinds 2000 steevast bij betrokken wordt. Ja sinds 2000, beste mensen. Dat is negentien jaar eerder voordat zappend Nederland kennis van haar nam via ‘Beste Zangers’! Waar het klapvee van smulde en wat cultuursnobs verbaasde, wisten metalfans al eerder: Floor is een buitengewoon goeie zangeres met een kraakheldere, karaktervolle stem en een weids bereik. Met haar longcapaciteit blaast ze een warmwaterkruik naar de Filistijnen.

Floor Jansen

Haar late bekendheid zit ‘m in het het feit dat het genre waarin Floor actief is, door het overgrote deel van de Nederlandse media wordt genegeerd. Metal is hard, metal is heavy, metal is agressief, metal is aanstootgevend, metal ‘bevat geen boodschap’, en metal is ‘niet vernieuwend’. Ziehier de primaire bezwaren van dwaze mediabastions waarvan ik de namen een keertje niet noem. En metal heeft geen enkel party en gezelligheid-DNA. Massaal ‘naar links’ of ‘naar rechts’ krijgt het op een zomers braderiefestijn niet voor elkaar.

Is dat erg? Neen! Wij trekken ons geen reet aan van wat aanstellerige snobs of party-patsers van ons denken. Het is gewoon achterlijk dat het in de Nederlandse metalscene wemelt van superieure muzikanten die in eigen land nauwelijks bekend zijn. Floor is het uiteindelijk gelukt om in de schijnwerpers te staan. En dat zijn veel meer schijnwerpers dan ze ooit had durven hopen. Ze is de trotse frontvrouw van Nightwish, overwon een enge ziekte, haar eerste soloalbum staat op plek twee in de albumcharts en dit weekend staat ze in de Arena tegenover 70.000 zielen. Dik verdiend na jarenlang de longen uit je lijf te hebben gezongen. “De laatsten zullen de eersten zijn”….fantastische Floor bewijst dat er iets van waarheid in dit Bijbelse citaat schuilt.

Michel Scheijen

(Visited 323 times, 1 visits today)

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Erik Neuteboom

  Mooi gezegd, zag paar jaar terug een docu met oa. beelden uit Finland, wat een stem en wat een persoon staat daar, een vrouwelijke Viking!

  1. Michel

   Inderdaad! Ik stond ooit naast haar tijdens een concert van Robby Valentine jaren geleden. Ze is niet zo groot als dat het lijkt. Op het podium draagt ze hoge laarzen. Wel inderdaad een toffe griet zonder kapsones. Zoals zo velen in de metal- en progscene.

   Michel

 2. Bas Dassen

  Helemaal waar en geen woord van gelogen! Precies hetzelfde bij mij. Ik ken haar ook van Ayreon en andere projecten van Arjen Lucassen, heerlijke stem! Verder ook geen Nightwish of andere bands van haar. Ayreon ken ik sinds het eerste album en blijft boeien, enkele keren live meegemaakt, fantastisch. En metal ontstijgt alle andere muziek op festivals, want dan zie je mensen die voor de muziek gaan en niet om gezien te worden. Heerlijke tijden gehad op Dynamo, Graspop metal meeting, Hellfest, de metalstage op Sziget en vele zalen.

  1. Michel

   Dank je wel voor je mooie reactie!

   Michel

 3. Ray Kruijen

  Hey Michel,
  Een groot deel van Nederland heeft inderdaad helaas pas sinds ‘Beste Zangers’ ontdekt wat de Metal liefhebber al veel langer wist, namelijk dat Floor tot de absolute vocale TOP behoort en zeer waarschijnlijk het beste Nederlandse wapenfeit is (ik vind persoonlijk Cindy Oudshoorn ook een dijk van een stem hebben). Floor heeft middels ‘Beste Zangers’ en recentelijk met haar waanzinnige eerste solo album aan Nederland getoond dat ze niet alleen Metal kan zingen. En de manier waarop ze dat doet is van eenzame klasse.
  Trouwens haar Northward album met Pagan’s Mind gitarist Jörn Viggo Lofstad is ook “keigoed” !
  “Horns up” forever, Ray

  1. Michel

   Dank voor je reactie, Ray.

   C.O. is inderdaad ook een uitstekend zangeres. De column is deels een dikke middelvinger richting de eenzijdige cultuurweg die de Nederlandse media in het algemeen bewandelt. Het is of de ‘verantwoorde’ singer/songwriter uit de kleinkunsthoek, de…ahum…’inventieve’ indi-rock of mega-commerciële shit. Nu Floor dankzij het net zo commerciële ‘Beste Zangers’ bekend is bij het grote publiek, krijgt ze alle aandacht. Dat is uiteraard mooi, maar zo zie je hoe het werkt. Waarom niet eerder een oogje op de Nederlandse metalscene geworpen?

   Alle goeds,

   Michel

 4. John

  Ik ken Floor en haar muziek een beetje, daar wil ik het in deze ook bij laten. Waar ik wel in een redelijke dip zittende weer van opveerde is je schrijfstijl. Heeeeerlijk!!
  Groet
  John Reinartz

  1. Michel

   Dank voor je reactie, John.

   Mooi om te weten dat mijn schrijfstijl je opmontert. Dat beschouw ik als een groot compliment!

   Alle goeds,

   Michel

 5. Ed Knegtel

  Top column, Michel! En de mainstream magnaten – ze houden de lompe, loden deur van hun door eenheidsworst dichtgeslibde hart niet eens op een kier – zullen nooit op tijd de ogen openen. Metal blijft het best bewaarde geheim.

  1. Michel

   Hallo Ed,

   Dank voor je reactie. Dat krikt mijn zelfvertrouwen behoorlijk op!

   Michel

 6. Huub Aelfers

  Mooi geschreven over Floor Michel,ik moet wel erbij vermelden dat ik de band Nightwish al lang voor zij bekend werdt door de Beste zangers al ontdekt had.Eigenlijk al voor dat Floor haar intrede deed.

  1. Michel

   Hallo Huub,

   Dank voor je reactie.

   Nightwish kende ik ook al heel wat jaartjes voordat de ‘fantasymetal’ [of Floor Janssen] doorbrak naar het grote publiek.

   Alle goeds,

   Michel

Geef een reactie