Op de laatste dag van een concertarm jaar kijkt Musicophilia-scribent Rob Riksen terug op het concert van Spinvis van woensdag 20 september 2020 in het Parkstad Limurg Theater Heerlen. Een ervaring die volgens hem op gelijke voet staat met een roman van één van de allerbeste auteurs van deze tijd. En dat vinden we bij Musicophilia.nl zo ontzettend bijzonder.

De titel van de beschrijving van het bezoek aan wat achteraf mijn enige concert van 2020 bleek te zijn, doet denken aan een roman van de Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez: ‘Liefde In Tijden Van Cholera‘. Het bezoeken van een concert met handhaving van de inmiddels overbekende 1,5 meter regel is net zo lastig als het beleven van een [niet-platonische] liefde met inachtneming van de genoemde regel. Toch ging ik op 30 september onverwacht naar het concert van Spinvis, omdat ik een kaartje aangeboden kreeg. Spinvis stond nog op mijn ’to see list’ en ik was best benieuwd naar een concertbezoek onder deze ongekende omstandigheden. Ik besloot op het aanbod te reageren.

bol.com | Liefde in tijden van cholera, Gabriel Garcia Marquez |  9789029090483 | Boeken
Veel had in 2020 weinig om het lijf

Wat ik vervolgens in de Limburgzaal meemaakte, was wellicht een afspiegeling van wat ons in de komende jaren te wachten staat als COVID tenminste zijn invloed blijft uitoefenen op de maatschappij in het algemeen en het concertbezoek in het bijzonder. De Limburgzaal was voorzien van rijen stoelen, slechts de helft van de rijen was echter [om en om] bezet. Bovendien werd iedere bezoeker persoonlijk naar een plek begeleid, waarbij er een tussenruimte van twee stoelen moest worden betracht tot de volgende bezoeker.  

Anderhalve meter afstand houden bij een popconcert? - NRC
Ontdek je plekje

Het concert van Spinvis met multi-instrumentalist Saartje van Camp was ondanks deze ongewone ambiance uitermate amusant. Spinvis bedankte de aanwezigen in een emotioneel betoog voor hun komst met een pleidooi voor blijvende brede steun aan de culturele sector. Na het concert mochten de bezoekers per rij de zaal en direct ook het theater verlaten, een drankje nuttigen achteraf is voorlopig ook uit den boze.

Peter Prong: Spinvis & Saartje Van Camp : "In Werkelijkheid" (De Singer -  07.02.2019)
Saartje van Camp en Spinvis

Wat 2021 ons brengt op concert/festival gebied is voor ons allen nog ongewis. Misschien mogen we bij veel evenementen alleen naar binnen met een geldig ticket, aangevuld met een vaccinatiebewijs of een [recent] negatieve coronatest. De concerten die in 2020 afgelast werden, zijn bijna allemaal doorgeschoven naar een voorlopige datum in 2021. Enkele artiesten [bijvoorbeeld Paul McCartney en Nick Cave] hebben hun tour voor 2021 al gecanceld vanwege de aanhoudende onzekerheid. Veel bands hebben de tijd zonder optredens benut in de studio of via streamingdiensten concerten aangeboden, al dan niet tegen betaling.

Het in velerlei opzicht bijzondere jaar 2020 wil ik ten slot typeren met een Engelstalige uitdrukking, die Billy Ocean in 1985 verwerkte in de titelsong voor de film ‘The Jewel Of The Nile’: “When the going gets tough, the tough get going”. Tot ziens bij een concert in 2021!

Rob Riksen

(Visited 59 times, 1 visits today)

Geef een reactie